Proizvodi za automobile / venove / 4x4

Driving in heavy rain

Vožnja po jakoj kiši

Saveti za vožnju po jakoj kiši

Kada zavladaju mokri uslovi na putu, menjaju se uslovi za vožnju. Vožnja po kiši mnogo je zahtevnija nego vožnja po lepom vremenu. Pridržavajte se sledećih saveta za vožnju u mokrim uslovima.

Za volanom ste tokom provale oblaka? Jaka kiša smanjuje vidljivost i otežava zaustavljanje. Vrebaju i druge opasnosti kao što je npr. akvaplaning.

Novi pneumatici ili dobro održavani pneumatici s optimalnom dubinom gaznog sloja doprineće većoj bezbednosti pri vožnji po kišovitom danu. Ostalo zavisi od pažljive i savesne vožnje.

Tri naša najvažnija pravila za bezbednu vožnju po jakoj kiši

  • Usporite. Ovo se podrazumeva. Vozite ispod ograničenja. Što se sporije krećete to ćete imati bolju kontrolu nad vozilom pa će i kočenje biti lakše.

  • Upalite svetla. Upalite farove kako biste bili bolje uočljivi i vodite računa da vam kočiona svetla ispravno rade. U mnogim državama je upotreba farova po kiši zakonska obaveza. Za najveću bezbednost za vreme kiše upalite svetla.

  • Održavajte veći razmak od drugih vozila. Ostavite više prostora drugim vozačima. Udvostručite razmak između svog vozila i vozila ispred. Zaustavno rastojanje produžava se u mokrim uslovima. Takođe ćete izbeći da vas zapljusnu druga (posebno veća) vozila, što se može nepovoljno odraziti na vidljivost.

Ova tri pravila ključna su za bezbednost u mokrim uslovima. Ali to nije sve što bi trebalo da znate o vožnji po jakoj kiši. U nastavku vam dajemo još saveta za bezbednost na mokrim i poplavljenim kolovozima.

Čuvajte se prvog pljuska

Prva kiša nakon sušnog perioda zaslužna je za neke od najopasnijih uslova za vožnju.  Zašto? Kiša se meša s uljem i prašinom na putu, što stvara posebno klizavu kolovoznu površinu. Usled toga izloženi ste većoj opasnosti od gubitka kontrole nad vozilom.

Oprezno kočenje je ključ

U mokrim uslovima kočnice neće odgovoriti na pritisak papučice na isti način kao po suvom. Pratite saobraćaj što dalje ispred sebe i usporite tako što ćete pustiti papučicu gasa, pre nego pritiskom na kočnicu. Izbegavajte korišćenje kočnica koliko god je to moguće. Naglo kočenje na mokrom kolovozu može izazvati proklizavanje.

Zaboravite na tempomat

Isključite tempomat po kiši. Morate da imate potpunu kontrolu nad vozilom.

Pronađite vaš pneumatik

Najbrži put do savršenog pneumatika.